Verkakierrokset Littoisten tehdasmiljöössä

Opastuskierrokset ja hauskat draamakierrokset ovat mieleenpainuvia ohjelmanumeroita vaikkapa virkistyspäivään (tyhy), illanviettoon, koululaisretkelle tai tutustumiseen Turun seudun nähtävyyksiin.

Draamakierrokset

Lähde kaikkitietävän kutoja-Emman matkaan Littoisten verkatehtaalle. Sodan jälkeen eletään kulta-aikaa ja verkatehtaan alueelta löytyvät kaikki mitä ihminen työn lisäksi tarvitsee: kirkko, koulu, vanhainkoti, työväentalo, järvi ja toistakymmentä kauppaa. Ja kaiken päällä leijuu se kuuluisa Littoisten henki, joka saa ihmiset pitämään toisistaan huolen – niin hyvässä kuin pahassa.

Opastukset kertovat huumorilla Littoisten verkatehdasalueen värikkäästä elämänmenosta, työstä, harrastuksista ja rakennuksista. Kierrokset päättyvät Galleria kyläkirkkoon, jossa voi halutessa katsella vanhoja valokuvia ja vaihtuvia näyttelyitä. Kierroksen jälkeen voi nauttia lisämaksusta kirkkokahvit.

Draamakierroksen vaihtoehdot

  • Verkatehtaalle kutoja-Emman kanssa on yhden hengen rooliopastus. Hinta 170 €.
  • Verkamatka on monipuolista teatteria sisältävävä kierros, jossa on useampia näyttelijöitä matkassa. Hinta 270-290 €.

Opastuksen kesto on 1h 15min – 1h 30min. Matkan pituus on 700 m. Lähtöpaikkana on Littoisten verkatehtaan pääportti, Verkaranta 1, Littoinen.

Lopullinen hinta määräytyy ryhmän koosta ja opastuksen sisällöstä.

Oppaana kierroksilla kulttuurityöstään palkittu toimittaja, kirjailija ja matkailuopas Eeva Turpeinen

”Erikoinen ja poikkeava kierros Turun ympäristössä. Mukana on niin historiaa kuin hauskoja kevennyksiä. En olisi uskonut, että kierros olisi näin hyvä.”

”Verkakierroksella tultiin meidän pihalle. Siinä oli laitosmiestä ja kutojaa kertomassa kaikenmaailman asioita ja yhtäkkiä maailma loksahti uuteen arvojärjestykseen. Tällaistahan tämä arki on täällä ollut, nyt vaan eletään ihan erilaista arkea.”

Verkalenkki

Opastuskierroksella kuljetaan reippaillen verkatehdasmiljöössä ja tutustutaan sen värikkääseen elämään menneisyydestä tähän päivään saakka. Kävelykierroksella ihaillaan myös alueen monimuotoisuutta ja kauniisti entisöityjä taloja ja hoidettuja pihapiirejä. Lisäksi kuljetaan matkailunähtävyydeksi nousseen Littoistenjärven rantamilla ja kuullaan tietoa ja tarinoita sen vaiheista. Kierros päättyy Littoisten kirkkoon.

Tehtaanmäen tietopakka

Informatiivinen ja tarinallinen opastuskierros verkatehdasmiljöössä.

Yleistiedot Verkalenkistä ja Tietopakasta

Kesto: 1h – 1h 30min. Matkan pituus 700 m – 1,5 km.
Hinta: 150-170 €.
Lopullinen hinta määräytyy ryhmän koosta ja opastuksen sisällöstä.

Lähtöpaikka: Littoisten verkatehtaan pääportti, Verkaranta 1, Littoinen.

Oppaana kierroksilla toimittaja ja matkailuopas Eeva Turpeinen.


Yleistiedot koululaiskierroksesta

Hinta: 115 € 
Kesto: 1 h -1 h 15 min
Osallistujamäärä: suositus max. 35 oppilasta.
Lähtöpaikka: Littoisten verkatehtaan pääportti, Verkaranta 1

Yleisöä verkalenkillä Eeva Turpeisen johdolla aurinkoisena kesäpäivänä.

Verkatehtaan elämää - koululaisille

Opastuskierroksella kerrotaan Suomen vanhimman verkatehtaan ja sen ympärille syntyneiden työläisrakennusten elämästä. Kierrokseen tuovat oman erityisen lisänsä interaktiivisuus ja tehtaan elämästä kertovat näytelmäpätkät. Lopuksi voidaan katsella myös kuvia.

Koululaiskierroksella perehdytään tehtaan toimintaan, patruunoiden valtaan, perheiden työ- ja arkipäivään sekä alueen erilaisiin rakennuksiin, joissa asuivat johtajat ja työläiset tai jotka olivat yleisessä käytössä (koulu, kirkko, pääkonttori).

Opastuksessa käsitellään pääosin vuosien 1880-1950-välistä aikaa, mutta näkyville tulee myös nykyaika, jolloin rakennukset on säilytetty ja muutettu asumiskäyttöön sopiviksi.  Kierros kulkee ulkosalla, paitsi lopuksi tutustumme Littoisten kirkkoon.

Verkatehtaan elämää -opastuskierros sopii 2.-9.-luokkalaisille. Kierrokset räätälöidään eri luokka-asteille sopiviksi. 

Kommentteja koululaiskierrokselta

”Tämä kierros sai Suomen teollistumiseen liittyvät faktat elämään.”

”Olin erityisen tyytyväinen hyvin esitettyihin draamoihin, ymmärrettävään opastukseen ja siihen, että järjestäjät olivat satsanneet kierroksiin kunnolla yksityiskohtia myöten, mm. pukeutumalla ajan hengen mukaan.”

”Verkamatkakierros havainnollistaa upealla tavalla Suomen teollistumisen alkuvaiheita ja tehollisuusyhteisön arkea. On mahtava tunne ikään kuin tarkkailijan roolissa seurata miten kolmetoistavuotiaat puolentoista tunnin ajan elävät ja palavat lumoutuneina kierroksen sisällöstä.”

”Reissu oli kiva ja erityisesti jäi mieleen Pirunvilla ja Verkatehtaan historia. Ne vanhat talotkin jäivät mieleen ja niitten historia. Koko kierros oli kiva, ja ne pikku esitykset.”

Verkatehtaan historiaa

Suomen vanhimpiin tekstiilitehtaisiin kuuluva Littoisten verkatehdas perustettiin 1823, ja se lopetti toimintansa 1969.

Tehdasmiljöö taisteli pitkään olemassaolostaan, mutta on nykyään perinteikkäästi kunnostettu ainutlaatuinen satojen ihmisten asuntoalue. Siihen kuuluu parikymmentä rakennusta, joista löytyvät työläistalojen lisäksi mm. entinen pääkonttori, koulu, ruokala, patruunan linna sekä yhä toiminnassa olevat kirkko ja työväentalo.

Nykyään alue on yksi Suomen parhaiten säilyneistä tehdasmiljöistä vanhoine työläistaloineen ja patruunan linnoineen.

Kyläyhdistys Emma ja Anselmi ry
– muistitiedon keräystä, opastuskierroksia, valokuvanäyttelyjä ja kylätapahtumia Littoisissa vuodesta 2007

Yhteystiedot

Eeva Turpeinen
eeva.turpeinen@gmail.com
040 356 5696

Tietoturvaseloste

Seuraa meitä